Köksrenovering hos Ulla och Kjell i Södertälje

Regnet fullkomligt vräker ner när jag parkerar bilen utanför den pittoreska trävillan i Södertälje. En gruslagd gång leder upp till farstukvisten där Ulla och Kjell välkomnar mig in i hallen. Min kollega Ken är redan på plats och står i det vackert nyrenoverade köket. Köket är smakfullt renoverat och klätt med gräddfärgade pärlspontsluckor.

epoqkök
Du skulle ha sett köket hur det såg ut innan, den ena delen var byggd på30-talet och en annan del från 70-talet”, berättar Ulla.
”Det var ett bra kök, men vi kände att det var dags för en förändring. Visst är det ett fint kök?”

Köket är ett Epoqkök och kommer från Elgiganten. Allmo vit heter modellen och har en traditionell design som skapar harmoni i det lilla köket. Luckornas pärlspont knyter an till en lantlig gammaldags stil fast i modern tappning. Vi pratar tidlös klassisk design här. Kaklet är också tidstypiskt – ett klassiskt fasat half-tile kakel med en blank och slät yta. Som golv valde paret en trestavig ekparkett från Kährs som harmoniserar vackert med den lantliga stilen.

epoqkök

Köket är litet och petit men verkligen genomtänkt och varje millimeter är noga planerad. Gladast är både Ulla och Kjell för diskmaskinen som döljs bakom en pärlspontsklädd lucka. Paret har inte haft någon diskmaskin tidigare så nu används den flitigt! Fläkten är inbyggd och döljs även den av en pärlspontslucka. Det kanske mest iögonfallande är den vackra bänkskivan som är vit och ser ut att vara i sten. Men skivan är gjord i ett akrylbaserat material från Avonite. Bänkskivan är mycket tålig och ser exklusiv ut tack vare att den har limmade kanter och skarvar så blir det helt täta och osynliga fogar som inte går sönder eller samlar bakterier.  Till skillnad från stenskivor, speciellt ljusa i marmor, så tål den här bänkskivan smuts, värme, kyla, färg och syra.

epoqkök

Köksbordet står placerat vid fönstret och vi slår oss ner vid ett rikligt uppbullat bord och bjuds på såväl småkakor och vaniljbullar som en fantastisk Budapeststubbe. Jag ber Ulla och Kjell att berätta lite mer om själva renoveringen och hur det kom sig att vi på Köksrenoverarna fick äran att göra jobbet.

6a

”Alltså att ni fick jobbet var för oss helt självklart. Ni hade ju gjort två fina badrum till oss så det fanns inte ens något alternativ i köksfrågan. Vi var så trygga med er hantverkarstab och era kunskaper. Vi började med köksrenoveringen den 10 juni och det var klart drygt 2 veckor efter”, berättar Kjell.
Paret åkte upp till Elgiganten i Kungens Kurva tillsammans Ken från Köksrenoverarna och fick där hjälp med att rita in det valda köket.
”Jag hade bara ett kriterium”, säger Ulla. Pärlspont!
Och så blev det.

Men hur var det att vara utan köket i två veckor? undrar jag.
”Vi var så förberedda på det här innan så det var inga problem”, säger Ulla. Paret skrattar lite och berättar om hur deras ”take-away”-konto ökade under dessa två veckor.
”Vi visste ju om det. Det var ett otroligt bra flöde under hela renoveringen. Helt utmärkt. Tiderna hölls, det enda vi fick vänta på var lamporna som sitter under köksskåpen. Men det var också allt och det visste vi om så det var verkligen inga konstigheter!” säger Kjell.

chinchillan

”Den enda som inte gillade renoveringen var vår Chinchilla Bäbi. ”skrattar Ulla och visar mig in i tvättstugan som ligger innanför köket . Här finns en imponerande platsbyggd bur, från golv till tak faktiskt, där chinchillan huserar. Vilken lyx!
Chinchillan får ha synpunkter. Men hur är det med Ulla och Kjell då? Finns det något som de tycker att vi kunde ha gjort på ett annat sätt?

De tittar på mig som om jag sagt något riktigt knasigt. Och de talar nästan i munnen på varandra. Helt eniga.
”Helhetsbilden är så bra att vi inte kan hitta något som är negativt”, säger Ulla.
”Vi har fått så bra vägledning genom hela bygget. Problem har lösts på ett proffsigt sätt. Jag skulle säga att Köksrenoverarna får 10 poäng av 10 möjliga!” säger Kjell.

Bättre betyg kan vi ju inte få och vi tackar Ulla och Kjell för att vi fick ta del av deras köksrenovering och för det fantastiskt goda fikat! All lycka till er och grattis till ert nya fina kök!

Text och bild: Catharina Sandberg